Hopp til innholdet

Aftenposten skriver om LKN, statsstøtte og regjeringens merkelapper

    I Aftenpostens forsidesak 3. april 2025 skriver tre journalister om statsstøtte til ulike trossamfunn, basert på en nylig rapport. Journalistene trekker frem at hvert fjerde trossamfunn i Norge har oppgitt at de har begrenset likestilling innad i menigheten, samt at det virkelige tallet er noe høyere. LKN trekkes frem som en av de menigheter som snakker sant om seg selv.

    Regjeringens merkelapper

    Det brukes flere merkelapper i saken, blant annet statsstøtte, diskriminering og segregering. Merkelappene kommer fra et skjema som alle registrerte menigheter må fylle ut, når de søker om statlige midler. Dette er de tre spørsmålene som Aftenposten baserer saken på:

    • Har eller praktiserer tros- eller livssynssamfunnet begrensninger når det gjelder tilgang til egne aktiviteter, styrende organer, verv eller stillinger som har sammenheng med ett eller flere diskrimineringsgrunnlag i likestillings- og diskrimineringsloven?
    • Har tros- eller livssynssamfunnet segregerte tilbud?
    • Mottok tros- eller livssynssamfunnet i fjor til sammen 50 000 kroner eller mer i bidrag fra én eller flere givere i ett annet land enn Norge?

    Merkelappen diskriminering brukes altså på LKN, fordi presteembetet forbeholdes menn. Merkelappen segregering kommer av at medlemmer i enkelte menigheter organiserer mannskvelder og damekvelder. Når vi også kaller «statsstøtte» for en merkelapp, er det fordi dette ordet overser det faktum at det er tale om en kirkeskatt staten innkrever på vegne av alle kirkesamfunn. Politikerne har valgt å gjøre det på denne måten, og bestemt at skattesatsen skal beregnes ut fra det som bevilges til Den norske kirke. Det er altså ikke snakk om en støtte fra staten, men en ordning som skal sørge for at kirkeskatt-andelen kommer til det religiøse samfunnet den enkelte borger tilhører – og ikke til Den norske kirke. Uttrykket «statsstøtte» gir innrykk av at det er statens nådefulle støtte til dem som følger myndighetenes ideologi.

    Et kall til å bekjenne Bibelsk lære

    Guds ord er liv. Hvis vi gir slipp på det mister vi vår evige salighet. Å miste anseelse i samfunnet, statsstøtte, retten til å samles, eller hva annet det måtte være, er ingenting mot å miste vår del i det evige liv. Jesus sier: «For hva gagner det et menneske om han vinner hele verden, men tar skade på sin sjel? For hva kan vel et menneske gi til vederlag for sin sjel?» (Mark 8, 36f) Derfor skal vi fortsette å bekjenne Bibelsk lære.

    Torkild Masvie, biskop,
    Sakarias Ingolfsson, visebiskop